CategoriesCarte

21 de lecții pentru secolul XXI – Yuval Noah Harari

Guru de supermarket sau nu, Yuval Noah Harari continuă să mă fascineze cu ușurința cu care se face înțeles. Povestește cu atâta dezinvoltură încât scenariile lui apocaliptice îmi devin aproape simpatice.

După Sapiens și Homo Deus, în care vorbește despre trecut și viitor, Harari se ocupă în cel de-al treilea volum, „21 de lecții pentru secolul XXI”, de prezent și viitorul imediat. O face așa cum m-a obișnuit: aplicat, coerent și, în aceeași măsură, curajos și precaut. Are grijă la conținut, la formă și la stil, iar asta îl face irezistibil.

În prezent, oamenii își oferă bucuroși bunul cel mai de preț – datele personale – în schimbul unor servicii gratuite de e-mail și al filmulețelor amuzante cu pisici. Seamănă oarecum cu triburile africane și amerindiene care, fără să-și dea seama, le-au vândut imperialiștilor europeni țări întregi pe mărgele colorate și podoabe ieftine.

Yuval Noah Harari

El spune că mai mulți experți în pedagogie militează pentru ca școlile să înceapă se concentreze mai degrabă pe dezvoltarea gândiri critice, a comunicării, colaborării și creativității, pentru că în viitor „cea mai importantă dintre toate va fi abilitatea de a face față schimbării și de a ne păstra echilibrul mental în situații nefamiliare”. Și completează subliniind că pentru face față lumii anului 2050 nu va fi neapărat necesar să descoperi noi idei și produse, ci să te reinventezi pe tine însuți iar și iar. Asta m-a dus cu gândul la un episod din MCN Podcast, acolo unde Liviu Lucaci, rector UNATC, vorbește despre cum a reușit să introducă teatrul în școli drept obiect de studiu începând cu anul viitor. Iar discuția este aplicată și se concentrează în jurul unui centru de greutate similar cu cel abordat de Harari: nevoia acută a generațiilor viitoare de a comunica, a interacționa și a crea.

Algoritmii te privesc chiar acum. Urmăresc unde te duci, ce cumperi, cu cine te întâlneșți. În scurt timp îți vor monitoriza fiecare pas, fiecare răsuflare, fiecare bătaie a inimii. (…) Și de îndată ce te vor cunoaște mai bine decât te cunoști pe tine însuți, ar putea să te controleze și să te manipuleze, iar tu nu vei putea face mare lucru în această privință. (…) Dacă vor înțelege cu adevărat ceea ce se petrece în interiorul tău mai bine decât tine, autoritatea va trece de partea lor.

Yuval Noah Harari

Ce îmi mai place la Harari e că spre deosebire de Jordan Peterson, celălalt autor la modă în Carrefour, el nu se pierde în propriile utopii și cel puțin are înțelepciunea de a își duce ideile până la capăt, formulând concluzii.

Cele 21 de lecții reprezintă o argumentație solidă, bine scrisă, a prezentului și o expunere fără menajamente a viitorului imediat. Dacă nu reușește să te convingă neapărat prin ceea ce spune, sunt sigur că Harari te va surprinde prin modul în care o face. Fie și numai pentru acest lucru, toate cele trei lucrări ale lui mi se par esențiale pentru anul 2020 și dincolo de el.