CategoriesCarte

O biografie – Andrei Șerban

O carte care intră direct pe raftul favoritelor. Biografia lui Andrei Șerban este o încântare și pentru cei care-i cunosc activitatea, și pentru cei care nu i-au văzut nicio piesă. Este o enciclopedie spirituală, nu o abordare superficială a palmaresului, care, între noi fie vorba, este năucitor.

Șerban mi-a reconfirmat dragostea ce o port teatrului și m-a făcut să privesc cu totul altfel clădirea operei, pe care încă nu am vizitat-o niciodată. M-a interogat atât pe orizontală, cât mai ales pe verticală, după cum îi place atât de mult să se exprime, și mi-a oferit o călătorie pe care am găsit-o fascinantă nu prin prisma destinației, ci a drumului propriu-zis: întâlnirea cu Peter Brook, procesiunile nipone și nord-africane de cunoaștere a sinelui, triumful cu „Trilogia antică”, provocările conservatorismului sponsorizat din operă, tragismul cuțitelor în spate pe care le-a primit repetat de fiecare dată când a revenit în țară și multe altele.

Nu în ultimul rând, am avut parte de o lectură pe cât de profundă, pe atât de lejeră. Ideală, din punctul meu de vedere.