CategoriesCarte

Building the Yellow Wall – Uli Hesse

Nu pot spune că am comandat „Building The Yelow Wall – The Incredible Rise and Cult Appeal of Borussia Dortmund” de Uli Hesse cu cine știe ce așteptări. Dar ca orice obsedat de clubul pe care îl iubește am fost tare curios de cartea asta, mai ales că este lăudată de presa de specialitate din afară. Apoi da, autorul ei este un notoriu jurnalist de sport în Germania, cu bagajul de povestitor în sânge și mâna formată la 11 Freunde. Și fan BVB, poftim.

El pleacă de la ideea că trebuie să-l lămurească pe nevorbitorul de limbă germană care este secretul acestui club de reușește să atragă atât de mulți simpatizanți (acum chiar și) din toate colțurile lumii. De ce i se spune „everyone’s favourite second team”. Care e faza, cum ar întreba dâmbovițeanul. Și nu numai că lămurește, dar reușește să construiască în cele aproape 300 de pagini una dintre cele mai captivante povești despre sport din câte am citit. Cu tot cu subiectivismul de care se înțelege că dau dovadă.

Istoria clubului este scrisă foarte bine. Mi-a depășit considerabil cele mai înalte așteptări, autorul îndulcind informațiile inedite și de multe ori picante cu un stil savuros care îndeamnă la lectură fără pauză. Pentru fanii BVB și în general pentru orice pasionat de fotbal sau literatură sportivă această carte este precum un desert delicios și deloc nerecomandabil diabeticilor. Adică sănătos ca un ecler cu cremă de cafea care nu numai că nu îți crește glicemia, ba chiar îți reduce colesterolul.

Povestea e completă, rotundă și captivantă, nicidecum o simplă înșiruire de ani și nume proprii. M-aș apuca să spun atâtea din câte am aflat dar ar fi nedrept să mărunțesc cuiva bucuria unei lecturi care curge atât de bine încât am fost nevoit să citesc din ce în ce mai puțin pe măsură ce mă apropiam de final.