CategoriesJurnal

Cum încerc să îmi iau Facebook-ul înapoi

Sunt într-o relație foarte complicată cu această rețea socială, care mi-a oferit enorm la început, dar care pe parcurs s-a transformat într-un lucru extrem de dăunător pentru mine: nu numai că ajunsesem să nu fac nimic altceva în afară să scrolez newsfeed-ul și grupurile de discuții, dar 90% din conținutul pe care îl citeam era format din certuri, răutăți, ironii, fake news, ură, jigniri. Și m-am mutat pe Twitter și Instagram. Din ianuarie până în mai am avut două postări pe Facebook, rețea pe care am intrat rar.

Dar cum mi s-a făcut dor, ba chiar am început să scriu și pe aici și mai simt nevoia din când în când să devin relevant pentru 3 oameni, mi-am dat seama că, oricât de diabolică ar fi mașinăria lui Zuck, o pot face să joace după regulile mele, adică:

  • îmi voi înlocui bula de hate și mizerie cu o bulă din care măcar îmi va face plăcere să iau parte;
  • nu voi mai folosi Facebook drept sursă de informare.

Așa am pierdut câteva ore pentru a mă curăța de balast: am ieșit din toate grupurile irelevante sau puțin relevante, am dat unlike/unfollow masiv paginilor de știri și influencerilor, am dat unfollow prietenilor care publică prostii. Cred că am dereglat puțin rotițele din spate, dat fiind că după aceea news feed-ul nu a părut să știe ce să-mi afișeze. Dar acest lucru se va îndrepta pe parcurs, pe măsură ce voi face reglajul fin.

Zilele îi sunt numărate (sau anii, mă rog), dar atât cât încă este relevant, voi încerca să-l folosesc în interesul meu și după bunul plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.