CategoriesFicțiuni

De piftie. Adică piftios.

Sărbătorile sunt aici. Oamenii vuiesc prin oraş cărând brazi, cadouri, cozonaci, globuleţe, maţe şi şorici prin desăgile lor. Sunt zâmbitori, vorbăreţi şi plini de viaţă. La fiecare colţ de stradă poţi observa câte două-trei cucoane care râd şi povestesc despre numărul sarmalelor, lungimea cârnaţilor sau cât de gros le-a ieşit caltaboşul anul ăsta. Ei, bărbaţii, se iau la trântă în vedrele de vin pe care le-au obţinut, sau în sutele de kilograme de porc pe care le-au ciopârţit. Copiii sunt toţi numai o bucurie. Merg de mână cu părinţii lor la Vodafone şi le arată acestora cu degetul arătător şi fără alte comentarii, modelul de Aifon pe care îl vor primi sub brad. Peisajul este completat de vitrinele magazinelor încărcate de „oferte de sărbători” şi de crăciuniţe îmbrăcate numai în lenjerie intimă alb-roşie şi căciuliţă.

Lipseşte ceva? Nu. Totul este perfect atâta timp cât românul are jumări şi vin pe masă, iar crăciuniţele stau despuiate şi crăcite în vitrină. Păi la ce să ne aşteptăm de fapt de la aceste sărbători? La Moş Crăciun? Nici vorbă. El nu mai există de mult pentru nimeni. La o înclinare a oamenilor înspre Iisus şi înspre ceea ce de fapt noi sărbătorim pe 25? Să fim serioşi. Cum e vorba aia românească? „Morţii cu morţii, vii cu vii.”, nu? Păi corect. Sau să ne aşteptăm la oameni de zăpadă, sănii şi derdeluşuri? După cum se vede, nici vremea nu mai ţine cu noi…

An de an, în perioada asta, ajungem prin spitale în stare gravă. An de an. Măcar de-am fi ajuns cu vreo mână ruptă, capul spart sau piciorul scrântit de la căzăturile pe gheaţă, zic. Dar nu. De fiecare dată saloanele sunt pline de imbecili care au basculat o cantitate prea mare de untură şi nu s-au săturat să tot pupe cu poftă şi pe nerăsuflate băşica porcului… Asta înseamnă, băi, Crăciunul azi: concediu, mâncare şi beţii crunte.

Miroase a piftie.

2 comments on “De piftie. Adică piftios.”

  1. apreciez faptul ca exista totusi o mare majoritate din populatie care se
    bucura de faptul ca vin sarbatorile. eu una INCA nu simt nimic festiv.
    poate dupa ce ajung acasa, se va schimba situatia si in cazul meu 😀

Comments are closed.