CategoriesMuzică

In Lampiou’s way

Căpitanul Virgulino Ferreira da Silva , mai bine cunoscut sub numele de Lampião (în portugheză, lampiao = lampă ), a fost cel mai faimos lider al unei trupe de bandiţi care au fost activi în Brazilia de Nord-Est în anii 1920 și 1930.

Virgulino s-a născut pe 7 iunie 1897, în satul Serra Talhada, ca al treilea copil dintr-o familie umilă de țărani. Până la 21 de ani el şi-a câştigat existenţa muncind pământul şi slujind pe la curţile familiilor mai înstărite. La 22 de ani, în 1919, tatăl său a fost ucis în urma unei acţiuni ale poliţiei. Din acel moment Virgulino a căutat răzbunare cu fiecare ocazie, acţiunile sale devenind tot mai violente odată cu trecerea timpului, fapt ce a provocat începutul unui conflict permanent între el şi autorităţi.

În 1930 Guvernul brazilian a oferit şi o importantă recompensă aceluia care reuşeşte capturarea lui Lampiao.

lampiao

Timp de nu mai puţin de 19 ani, el a calatorit cu trupa sa de bandiţi, care nu a fost niciodată mai mare de 50 de oameni. Aceştia umblau călare, puternic înarmați și purtând haine din piele, inclusiv pălării, jachete, sandale, curele, muniții și pantaloni. Obişnuiau să atace oraşele mici, provocând numeroase crime. Scopul lor era luarea de ostatici, pe care, mai apoi, cereau o importantă sumă de bani.

În jurul lui Lampiao s-au creat multe legende şi povestiri. Unele îl incriminează, pe când altele îl asemuiesc cu un personaj de genul lui Robin Hood, un adevărat erou popular, care se lupta cu agricultorii feudali pentru a le face dreptate ţăranilor. Acesta este cântat şi povestit şi astăzi, în special în Brazilia.

Chris Rea a lansat în 2005 o serie de unsprezece albume sub titulatura „Blue Guitars” în care elogiază şi urmăreşte evoluţia blues-ului de la origini şi până în prezent. Pe discul cu numărul zece, „Latin Blues”, apare melodia „Lampiou”, o trimitere evidentă şi directă către personajul nostru, atât prin titlu, cât mai ales prin text şi însemnătatea lui.

Dark is the morning
On this fateful day
Lord knows I tried to live
The way the good Lord say
But they cheated on me
With their book of lies
Now they’re staring all the way through me
With their careless coward eyes
Now they leave me
With a choice of two
To lose their way or do
What Lampiou do

What turns a good man
To the sword and gun?
When you still his dignity
Leave him nowhere to run
I hear the Devil
I hear his voice
If I pull the trigger
Is it really out of choice?
You say yes because you can walk away
Without your clothes on such a cold bleak day
God say they only get to sit on high
Because their stairways are all built on fear and lies
So if you tell me there’s no other way
Maybe I ask the Devil
Maybe listen what he say

In Lampiou’s way there is no return
There’s no way back
And all your bridges you must burn
The toughest of decisions
Between the trigger and the knife
Does the balance of God’s own justice
Need the taking of a life
Now they leave me
With a choice of two
To lose their way or do
What Lampiou do
What Lampiou do…