CategoriesSport

Încă există campioane ale unor mari iubiri

Universitatea Craiova a câștigat Cupa României la fotbal. Farul Constanța, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești au promovat în liga a doua, lângă FC Argeș, UTA, Poli Timișoara. Din ”C”, anul viitor vor ataca promovarea echipe precum Rapid sau Steaua, Oțelul și altele.

Așa sună o știre ce mă bucură. Nu mai puțin de zece nume care, adunate, înseamnă 90% din istoria fotbalului românesc. Embleme și culori care strâng în ligile inferioare de o sută de ori mai multe patimi și urlete, mai mulți suporteri și decibeli decât o fac cluburile ”de pe prima scenă”.

Dar nu toată lumea gândește la fel. Cunosc oameni fără umor pentru care știrea de mai sus sună cam atât de ridicol:

CSU a câștigat Cupa României la fotbal. SSC Farul, ACSF Alb-Negru și SC FCP au promovat în liga a doua, lângă SCM Pitești, UTA Bătrâna Doamnă, ASU Poli. Din ”C”, anul viitor vor ataca promovarea echipe precum Academia sau CSA, Suporter Club Oțelul și altele.

Acești indivizi se hrănesc cu negativitate, pesimism și motivări ale hotărârilor judecătorești. Aruncă ironii ieftine pe Facebook și în subsolul articolelor de pe site-urile de sport către cei care, în ochii lor, au atins maximul degradării umane alegând să susțină aceste cluburi/”clone”. Și o fac fie pentru că se simt nedreptățiți, fie din răutate.

Dar nu au dreptate. Pentru că, dincolo de paragrafe și alineate de lege, statute și reglementări, primării și partide politice, răzbate vocea suporterilor. Acele entități sunt cine sunt pentru că așa simt tribunele, nu pentru că așa spune certificatul de identitate sportivă. Asta e tot. Atât de simplu.

P.S. Parma a revenit în Serie A, după faliment și liga a patra, sub umbrela unei alte entități juridice. Așa, și? Exact.

P.P.S. Cum credeți că ar fi procedat suporterii din Sudtribune dacă Borussia Dortmund ar fi cunoscut falimentul în 2005, iar clubul cel nou ar fi luat-o la pas din Regionalliga? Exact.

P.P.P.S. La Steaua/FCSB situația e mai delicată, mă depășește și nici nu sunt foarte interesat să o înțeleg pe deplin.

sursa foto: digisport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.