CategoriesSport

Jurnalul începutului de sezon

Țineți minte caietele pe care țineam scorurile și notam idei fotbalistice în copilărie? Eu nu pot uita cum mă pregăteam pentru noul sezon încă din ziua când se trăgea țintarul. Aceea era cea mai frumoasă zi din an, cred. Mergeam la librărie, luam două pixuri de culori diferite și un studențesc de matematică, apoi, în drumul spre casă, mă opream la chioșcul de ziare și cumpăram Gazeta, Pro-ul, Fanatik-ul și, cât a fost cazul, Sport Total pentru a nota etapele, una după alta, cu multă migală, în jurnalul de sezon. Bine, cumpăram zilnic ziare de sport, dar nu pe toate. Doar după câte o victorie mare a Rapidului sau înainte de vreun derby spărgeam portofelul.

Pe vremea aia, prin 1999-2000-2001 și dincolo, universul acestor activități se rezuma la Rapid. De Borussia știam doar că evoluează în galben și că are galerie mișto. Dar erau lucruri suficiente pentru mine pentru a juca cu ei pe primul Play Station, prin 1999 cred, ISS Pro Evolution 2000 (bunicul PES-ului de astăzi). Îi aveau pe Reuter, Chapuisat, Ricken etc. Erau toți acolo, iar în poartă, Lehmann. Dar nu puteam juca cu aceste nume pentru că, deși îmi alegeam numai Dortmund și Parma (probabil făceam asta datorită galbenului; țin minte că Dortmund, care nu era denumită Borussia, juca pe Olimpicul din Berlin meciurile de acasă), aveam echipa-tip a jocului cu Merosi, Ragnotti, Pavia, Kittie, Lawson etc. Ăla a fost jocul copilăriei mele. L-am tocit atât de mult, încât și acum, dacă mă treziți la ora 2 dimineața, vă recit în 15 secunde primul 11 din Master League. Tot ca dintr-un caiet cu paginile mai mult galbene.

///

După 18 ani, obiceiurile nu mai sunt aceleași, jocurile pe consolă nici atât. Ba chiar și cluburile cu care țin au suferit transformări unele spectaculoase, altele dramatice, iar nici eu parcă nu mai sunt la fel. Caiete dedicate Rapidului nu mai fac de foarte mulți ani, iar jurnalul online dedicat Borussiei nu mai există nici el. 

Săptămâna viitoare încep meciurile care mă interesează și, evident, îmi doresc ca Borussia să câștige Bundesliga, Cupa și UCL, iar Rapidul să promoveze în Liga 2 și să ia Cupa. Cer prea mult? Posibil, dar asta cere inima fiecărui microbist din lumea asta atunci când vine vorba de echipa favorită. Dacă se va întâmpla, cu atât mai bine. Dacă nu, nicio tragedie. Ne bucurăm de fotbal.

Vedeți? De fapt aici este miza la care voiam să ajung. Aceea de a mă bucura de fotbal. Că-s pe Westfalen sau pe Giulești, în Half Time sau acasă, nu contează. Mai multă bucurie, mai puțină analiză. Mai multe aprecieri, mai puține critici. Mai multe emoții, mai puțină rațiune. Fix ca într-un jurnal.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.