CategoriesFicțiuni

Mâncărimi

Mi se întâmplă destul de des să mă mănânce. Nu am nicio jenă cu asta. Este ceva normal şi firesc. Totuşi nu mă scarpin. Aştept cu speranţa că poate, poate pică ceva. Ştiu că şi pe tine te mănâncă. E la fel de firesc. Tu de ce te ruşinezi? Nu eşti tot om? Nici nu contează că eşti băiat sau fată. „A te mânca” ţine de natura ta. Şi totuşi nu te scarpini. De ce nu te scarpini? Din nou aceaşi poveste: te rogi, îţi faci cruci că poate, poate pică ceva. 

Mergi pe stradă şi te uiţi la faţa lui/ei. Se simte îngrozitor. Obrajii îi sunt de un roşu aprins, iar mersul este teleghidat, direct şi brusc. Şi-ar da ani din viaţă să-şi poată hârjâi cu cea mai mare violenţă mâncărimea de ceva aspru, ori măcar să pună puţină apă rece. Bineînţeles că nu o face. De ce? „Pentru că sunt pe stradă” ţi-ar răspunde imediat pe un ton de elicopter. Dar tu ştii prea bine de ce nu o face. Şi el/ea ştie prea bine că tu ştii, dar tace. Îşi mai face două cruci în grabă, murmură o rugăciune şi încheie cu un „Dă Doamne!” plin de speranţă că poate, poate pică ceva.

Uşor, uşor ajungi la capătul răbdării. Nu mai judeci şi nu-ţi mai cere nimeni s-o faci. Te uiţi şi-ţi vezi „roz-spre-roşul” mâncărimii cum transpiră şi se sufocă încet. În momentul respectiv îţi imaginezi ce bine ţi-ar sta cu dinţii înfipţi adânc acolo, liber să-ţi satisfaci pe loc toate poftele scărpinânde. Încerci cu un ultim efort să te abţii, să crezi în şansa ta. Nimeni şi nimic nu te poate face să te răzgândeşti tocmai acum.

După un timp, dacă ai fost suficient de erou ca să poţi rezista tentaţiei, observi că mâncărimea trece de la sine, ca şi cum n-ai fi avut nimic. „Cum, de la sine!? Chiar aşa!? Fără una, alta?”. Da. Iar tu rămâi un frustrat. Toate speranţele tale au fost năruite. Nu te-ai ales cu nimic nici de data asta. Te tăvăleşti în chinuri, dar degeaba. Acum deja nu se mai poate întâmpla nimic care să te satisfacă bine de tot. E prea târziu.

Se spune că dacă te mănâncă palma stângă, iei bani. Crezi în superstiţii? Eu nu. Aduce ghinion.