Skip to content

Prima mea experiență cigkoftexuală

Sunt un tip încăpățânat, pe alocuri ursuz, și nu mă las ușor convins să încerc lucruri noi. Mă afund în bula mea confortabilă și mi-e bine: ”nu, mersi”. Asta trădează și o anumită doză de prostie, știu.

Cu çiğ köfte lucrurile au stat puțin altfel. În sensul că am fost atât de curios de lipia asta, încât nu a fost nevoie să tragă nimeni de mine pentru o mușcătură. Centrii dorinței necarnale mi-au fost stimulați de Teo, la podcastul Între Show-uri, și de El Grande Vasile, ctitorul Utopiei Balcanice, care a scris cu mare poftă despre prima lui vizită la cigkoftăria din Centrul Vechi.

Și am ajuns pe Smârdan 28, pe ceea ce eu cred că este cea mai aglomerată bucățică de centru din ăla vechiu, pentru a lua pentru prima dată o masă vegană în oraș. Acolo am găsit niște sample-uri, pe care majoritatea trecătorilor le ocoleau spre marea lor neșansă, și pe băiatul cu accent puternic turcesc care ne-a servit cu două çiğ köfte la lipie. Le-am luat dulci, chiar dacă rețeta spune că ele-s picante cât pentru 2-3 sticle de bere sau ayran. Dar nu am vrut să riscăm din prima.

Iar puțin-probabilul s-a produs: am mâncat una dintre cele mai gustoase lipii, care pe deasupra mai este și vegană și nepreparată termic. Ar putea fi chiar raw vegană, dar există un semn de întrebare la bulgur. Cred. În fine. Pe scurt, un çiğ köfte conține așa:

  • bulgur (adică grâu fiert, uscat și măcinat)
  • pastă de roșii
  • pastă de ardei
  • isot (ardei negru măcinat)
  • roșii
  • salată verde
  • pătrunjel
  • mentă
  • rucola
  • condimente
  • un sos/niște sosuri speciale

Știți senzația când descoperi o melodie sau o trupă care îți place atât de mult încât nu o poți goni din căști și o asculți până o urăști? Cam ăsta a fost și instinctul meu. De a reveni cât mai repede. Și-nc-o dată. Și-nc-o dată. O explozie de gusturi și arome proaspete, ușoare dar și sățioase în același timp, a stârnit toate simțurile cu putință. O senzație aproape sexuală, pe care nu o voi uita curând. Iar asta, fără să atenteze la greutate. Și cu doar 10 lei, adică mai puțin de-o bere pe una dintre terasele din vecinătate.

Detalii, pe site-ul lor, pe pagina de Facebook sau în acest material mișto în care apare Kazim, omul care a adus çiğ köfte în București.

foto: Kral Cig Kofte Romania

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.