CategoriesMuzică

Qeen

Am fost educat în spiritul bunului gust şi, implicit, al muzicii bune. Prima „întâlnire” cu muzica adevărată am avut-o pe Wembley, în anul 1986. Cântau ăia cu „dă şampions” şi cu „melodia aia din reclama la bere„. Brian, John, Roger şi Freddie se numeau şi formau trupa Queen. Mă gândeam că trebuie să fie vreo şmecherie cu ei şi mi-am propus să văd tot concertul. Bineînţeles că a fost dragoste la prima vedere şi că toată percepţia mea asupra muzicii avea să se schimbe radical. Nu se putea altfel, era ilogic. A urmat o perioadă incredibilă în care am ascultat/văzut/citit tot ce se putea despre cei patru. Era cât se poate de clar că devenisem obsedat. Mă regăseam în tot şi toate câte puneau pe scenă şi pe album. Şi acum, la ani de atunci, când le aud melodiile/vocile/acordurile, încă se face pielea ca de găină pe mine.


În 2004, Queen îşi anunţau revenirea în prim-planul muzicii rock alături de un nou solist vocal, Paul Rodgers, dar fără basistul John Deacon, retras acasă în Australia după moartea lui Freddie Mercury. Iniţial nu ştiam ce e cu nenea ăla şi ce vrea el de la May şi Taylor. Cu timpul însă, am descoperit în el un al doilea idol şi un lider incontestabil al rock-ului mondial. Nu degeaba i se spune „The Voice”. Nu degeaba a fost unul dintre preferaţii lui Freddie Mercury. Tipul, solist de blues şi lider al formaţiilor Free şi Bad Company, cânta fabulos, acesta reuşind într-un timp scurt să ofere o nouă identitate şi un nou stil trupei. Stilul Rodgers. Denumirea trupei s-a schimbat în Queen + Paul Rodgers şi a reuşit să ajungă în topurile muzicale din toată lumea. În septembrie 2008, Queen + Paul Rodgers aveau să-şi înceapă turneul mondial de promovare al albumului The Cosmos Rocks în Ucraina, la Kharkov, într-un concert care a adunat peste 350.000 de suflete laolaltă. Din păcate, avea să fie ultimul turneu al trupei, Paul întorcându-se în Bad Company.

La patru ani distanţă, tot în Ucraina, dar de data aceasta la Kiev, Queen a revenit. De astă dată cu un alt solist, pe nume Adam Lambert. Încă de când l-am văzut pe prea-albitul Brian May că face anunţul, am avut o presimţire ciudată şi nu prea plăcută. Adam Lambert este un băiat cu o voce foarte bună, dar care nu se potriveşte stilului Queen. Din păcate, în urmă cu două seri am asistat la ceea ce nu credeam că voi asista vreodată. În acea seară de sâmbătă, Queen a murit urât. Sau, altfel spus, Queen a devenit Qeen.