CategoriesCarte

Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey

Încă mă aflu în zona de recuperare în care încerc, pe cât se poate, să ajung la zi cu ceea ce mă interesează. Astfel că citesc (aproape) de toate pentru toți: și biografii și romane și istorice și eseuri și studii și proze scurte de noptieră. Am devorat chiar și un volum de poezie, lucru care îmi e atât de necaracteristic, și, culmea, mi-a plăcut enorm. Dar cel mai bine mă face să mă simt faptul că m-am încumetat să citesc în sfârșit „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey.

Cred că știu de ce am așteptat atât de mult. Filmul lui Forman și piesa lui Frunză m-au bulversat atât de mult, că mi-a fost frică de carte. Fix acesta e motivul. Și nici acum, după ce am citit-o, nu m-am obișnuit cu ideea că o ficțiune poate avea o putere atât de mare încât să îmi umezească ochii și să îmi pună nodul în gât de atâtea ori la rând.

Și-am tot auzit înregistrarea aia de-atâtea ori până acum, că pur și simplu ni se strecoară din auz așa cum zvonul unei cascade devine curând imperceptibil pentru cei ce locuiesc pe-aproape. Crezi că dac-ai viețui pe lângă o cascadă ai mai auzi-o multă vreme?

Harding

Povestea asta îmi vorbește despre sacrificu și libertate, așa cum se întâmplă cu multe altele de altfel. Numai că o face atât de bine încât am impresia că voi continua să o aud toată viața.