Skip to content

Comedianți cu bula mică

Scena de stand-up din România, încă tânără, este foarte dinamică în ultima perioadă: show-uri peste show-uri, special-uri, roast-uri, podcast-uri și multe idei lăudabile. Toate atrag milioane de vizionări, like-uri, share-uri și laude, care se transformă, inevitabil, în contracte noi, spectacole mai multe și bani în plus pentru comedianți. Iar aici intervine problema: probabil orbită de cifrele din Insights, lumea asta a stand-up-ului (comedianți, fani, prieteni ai comedianților, soții etc.) a devenit foarte ușor iritabilă:

Spui că nu ți-a plăcut o glumă? ”Păi ce știi tu, bă, ce e ăla stand-up? Habar n-ai.
Îndrăznești să faci un articol de opinie despre un roast/special abia lansat? ”Tu știi ce e aia comedie? Mai bine tăceai.

Cele mai imbecile replici ale ăstora sunt acelea de genul ”altul care se pricepe la stand-up…”, rostite pufnind superior din cur. Îmi imaginez că acești oameni nu pot spune despre un film sau album că e bun sau prost, de vreme ce nu sunt actori sau muzicieni. Sau, na, dacă vreți neapărat, nu pot spune dacă un rahat are gust bun sau rău, de vreme ce nu au diplome de bucătari.

Stendapării și cunoștințele lor s-au obișnuit cu binele. Sunt pupați în dos non-stop de fanii lor extrem de loiali, iar când îndrăznește cineva să critice ceva oricât de mic referitor la munca pe care o depun, se simt atacați și nedreptățiți, devenind aroganți și insuportabili pe internet. Fraierii (prietenește spus!) încă nu au învățat că aceste critici îi ajută și că vin de la oameni care îi urmăresc. Aceiași care le cumpără biletele și special-urile de pe n platforme. Probabil că așa se comportă și între ei, lipsindu-le curajul să își dea feedback-uri sincere unii altora sau să extragă lucrurile pozitive dintr-o critică (”Ge-ni-al, coaie! Când faci speșiăl?”). Probabil.

Știu, e de căcat să citești o părere nasoală a cuiva despre munca de multe luni pe care ai depus-o tu sau amicul/colegul tău, dar dacă ești un om atât de mișto precum te consideri, înveți să îți asumi aceste lucruri. Pentru că tu exiști și ești relevant și datorită acelei opinii. Ori, dacă nu, poți să te superi, să devii arogant și agresiv pe internet, iar apoi să rămâi cu bula ta cea mică.

sursa foto

 

P.S. De exemplu, reacțiile apărute la unele articole (unu, doi, trei, patru), în subsolul lor sau pe Facebook.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.